Ο καιρός (κάντε κλικ)

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Παραδίδοντας γῆν καί ὕδωρ στους Γερμανούς.

Reblogged from: 
http://www.logiosermis.net/

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

''H φράση γῆν καί ὕδωρ συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σ ΄έναν κατακτητή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ηρόδοτο, οι Πέρσες ήταν εκείνοι που απαιτούσαν γῆν καί ὕδωρ από τους λαούς που τους παραδίδονταν.

Για την ακρίβεια, η απαίτηση για γῆν καί ὕδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γῆν καί ὕδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα. Ακόμη και οι ζωές τους άνηκαν στον βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.''

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Μια συνάντηση που έφερε πολλά χαμόγελα στην Ελληνική κυβέρνηση και οδήγησε την επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου σε πανηγυρισμούς. Πανηγυρισμούς και θριάμβους επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το γεύμα εργασίας, παραδέχτηκε ότι βλέπει φως στο τούνελ και αναφέρθηκε στο πλεόνασμα του Ελληνικού προϋπολογισμού. Μια αναφορά ιδιαίτερη σημαντική για την Ελληνική πλευρά καθώς οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και οι Βρυξέλλες εμφανίζονται από σκεφτικές μέχρι εχθρικές απέναντι στη χώρα.

Στο έκτακτο eurogroup, μάλιστα, της 22ας Νοεμβρίου, το μήνυμα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέρασαν στο Γ. Στουρνάρα ήταν ξεκάθαρο: ''βρείτε τα με την τρόικα όσο το δυνατόν γρηγορότερα''.

Αν και το Ελληνικό θέμα δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, ο Γ. Στουρνάρας δέχτηκε τα ''πυρά'' των Ευρωπαίων εταίρων καθώς στις Βρυξέλλες σχολιάστηκε δυσμενώς το γεγονός ότι η χώρα κατέθεσε προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικα.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ο. Ρεν επανέλαβαν για ακόμη μια φορά ότι η θέση του eurogroup δεν έχει αλλάξει απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση κι ότι η χώρα πρέπει να συνεργαστεί με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος, δε, στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε τον τύπο πως η πλευρά της Γερμανίας θεωρεί ότι θα χρειαστεί πρόσθετο πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι το οποίο είναι διατεθειμένοι να το δούνε και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί σχετικά.

Δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με την αίσθηση νίκης που καλλιέργησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα,λοιπόν, που ο Αντώνης Σαμαράς διέψευδε κατηγορηματικά ένα νέο δάνειο και ένα νέο μνημόνιο στηριζόμενος στη δήλωση της Α.Μέρκελ ότι το Ελληνικό πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες και αυτό είναι πολύ θετικό, οι Ευρωπαίοι εταίροι, η τρόικα, τα τεχνικά της κλιμάκια και κύκλοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι άλλη και οι θετικές δηλώσεις δεν αποτελούν υπόσχεση.

Χαρακτηριστικός της κατάστασης, ο τίτλος ''Πολλοί έπαινοι, αλλά καμία υπόσχεση στην Αθήνα'' του σχετικού ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η αλήθεια είναι πως ο λόγος της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο, δεν ήταν η συνάντηση αυτή καθ΄αυτή με την Α. Μέρκελ. Ο Α. Σαμαράς βρέθηκε στη Γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργάνωσε η Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στην ομιλία του, μάλιστα, παρουσίασε τις ελαφρύνσεις -παροχές προς τους Γερμανούς επενδυτές-επιχειρηματίες που θα αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα της ενέργειας και των ευκαιριών.

Η υπηρεσιακή καγκελάριος Α. Μέρκελ -μην ξεχνάμε ότι όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία συνεχίζονται- άδραξε την ευκαιρία και μιλώντας θετικά για την Ελλάδα, απαίτησε γῆν καί ὕδωρ από τον Α. Σαμαρά. Χωρίς να δώσει καμία υπόσχεση, αποδέχτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα και μίλησε για διμερείς σχέσεις Ελλάδας Γερμανίας, όπως με την task force [του Χ. Ράιχενμπαχ] στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης [ας μην ξεχνάμε τον εκλεκτό της, τον Γ.Φούχτελ που θέλει να βάλει χέρι στα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρώντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων μέσα από την αδερφοποίηση τους με τους καταχρεωμένους Γερμανικούς δήμους και χορηγώντας δάνεια από Γερμανικές τράπεζες].
Η Α. Μέρκελ μίλησε για εφαρμογή του προγράμματος και τόνισε πως περιμένει από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Αναφερόμενη, δε, στο πλεόνασμα ξεκαθάρισε πως θα περιμένει την επιβεβαίωσή του και από την Eurostat και στην ουσία έδωσε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Αρχικά, δέσμευσε με τον τρόπο της τον Α. Σαμαρά στον οποίο παρείχε προσωπική πολιτική στήριξη. Έδειξε εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών ότι φανερά απορρίπτει την πολιτική λιτότητας για την οποία έχει κατηγορηθεί, ξεγέλασε την Ελλάδα βάζοντας στο οικονομικό παιχνίδι την KFW η οποία θα ενισχύσει το Ελληνικό ταμείο ανάπτυξης με ρευστότητα- με το αζημίωτο, βέβαια- και έστειλε ολοκάθαρο μήνυμα στη Γαλλία και την Ιταλία να προσέξουν ώστε να μην βρεθούν στη θέση της Ελλάδας.

Γαλλία και Ιταλία που βλέπουν την οικονομική κρίση να λαμβάνει διαστάσεις,με τη Γαλλία του Φ. Ολάντ να έχει απομακρυνθεί από την επιρροή της Γερμανίας, γεγονός που δεν είναι και τόσο αρεστό στη καγκελαρία.

Παράλληλα, μιλώντας για διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες έβαλε τα θεμέλια για την απομάκρυνση της χώρας μας από την οικογένεια της ΕΕ καθώς κάθε φορά που η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, θα προστρέχει στη ''μαμά'' Γερμανία ως το αποπαίδι για να επέμβει- παρέμβει αντ΄αυτής. Και όλα αυτά τα πέτυχε, δίνοντας χρόνο στον Α. Σαμαρά να αναπνεύσει μέχρι τουλάχιστον να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Σαμαράς που σε άρθρο της Sueddeutsche Zeitung χαρακτηρίστηκε ως ταλαντούχος. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και κάνει λόγο για “θεαματικό comeback“ της χώρας του. Ωστόσο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται ή να εφαρμόζονται με βραδείς ρυθμούς» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το ζήτημα του Ελληνικού χρέους όταν και αν η Αθήνα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ώρα της αλήθειας θα έλθει τον Απρίλιο του 2014 όταν η Eurostat δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των χωρών της ευρωζώνης για το 2013 και τότε θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι κοινό μυστικό τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες ότι η Α. Μέρκελ δεν θέλει να συζητήσει για το Ελληνικό χρέος μέχρι τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, οι πληροφορίες που ήθελαν τον έλεγχο που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου να φτάνει μέχρι και τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2014 καθώς αυτό εξυπηρετεί τους στόχους των δανειστών, μοιάζουν να επιβεβαιώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ η επιστροφή της τρόικας έχει καθοριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα με σκοπό να ελέγξει τα προαπαιτούμενα ώστε στο τελευταίο eurogroup του 2013 στις 9 Δεκεμβρίου να εγκριθεί η δόση που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ τον Ιανουάριο του 2014 η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει ομόλογο ύψους 1,8 δις ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει δια πυρός και σιδήρου ώστε να επαληθευθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που υποσχέθηκε στη βασίλισσα της Ευρώπης. Αν θα το καταφέρει, ο χρόνος θα δείξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...